top of page

Hoe Yoga mijn leven veranderde: van ballet naar balans

Ik beoefen al 25 jaar yoga! Hoe yoga op mijn pad is gekomen..Ballerina's

Als meisje van 6 ging ik naar de balletschool. Ik was enorm gepassioneerd. Buiten de danslessen oefende ik thuis, op straat, in mijn gedachten, overal! Ik knipte elk krantenartikel over dans uit. Mijn kamer hing vol posters van balletdansers. Ik volgde dansstages aan de beroemde balletschool in Antwerpen. Dans was mijn leven. Ik droomde van een carrière als prima ballerina!Van Danspassie naar Identiteitscrisis

Op mijn 11 jaar deed ik ingangsexamen om bij het ballet van Vlaanderen te kunnen dansen. We moesten voor een jury dansen en ons lichaam werd gekeurd. Ik voelde me koopwaar op een markt. Ik werd afgekeurd. Ik had niet het perfecte lichaam en van nature was ik niet hyper flexibel. Mijn wereld stortte in. Ik was de zin van mijn leven kwijt.


Ik besloot sportwetenschappen te studeren en bleef nog verder dansen maar op mijn 15e stopte ik met klassiek ballet. Symbolisch sneed ik mijn lange haar af. Ik was niet gelukkig op de middelbare school en ik telde de dagen af.Een Nieuw Begin: Op Zoek naar Zelfacceptatie

Na de middelbare school kwam ik opnieuw in aanraking met dans en deed ik ingangsexamen in een school in Brussel. Deze keer was ik geslaagd. Ik legde heel veel druk op mezelf en ik vond mezelf te dik. Een danseres moet toch mager zijn? Ik ging op dieet, alsmaar extremer tot op een dag dat ik fysiek en mentaal uitgeput was. Met anorexia werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Einde dansopleiding.


Ik werd min of meer opgelapt (vooral fysiek) en kon naar huis. Ik besloot om alleen naar Australië, Nieuw-Zeeland en Azië te reizen. Ik ben 16 maanden onderweg geweest.Yoga: Een Onverwachte Ontmoeting

In Australië nodigde iemand me uit om een Ashtanga Yoga les te volgen. Ik lachte dit weg want ik dacht dat yoga voor oude mensen was. Ik zag mezelf niet liggen in een muffe, naar zweetvoeten ruikende zaal. Ik was sportief en hield van bewegen. Yoga is toch saai?


Maar ik zette mijn vooroordelen aan de kant en ging mee naar de yogaschool. De leerlingen rolden hun matje uit en begonnen hun lichaam al stevig op te warmen. Was deze les dan toch anders dan ik dacht? De leraar, een sportieve en jonge kerel, begeleidde ons daar een hele serie houdingen. Het zweet liep na 5 minuten van mijn lichaam en ik draaide in houdingen die ik nog nooit had gedaan. De ujjayi ademhaling stroomde synchroon met mijn bewegingen. Tijdens de relaxatie voelde ik me uitgeput maar zo goed. Ik wilde doorgaan met oefenen.Yoga als Levensfilosofie

Ik had het gevoel een bewegingsvorm te hebben gevonden die echt bij me paste! Ik kon zijn wie ik was, er was geen competitie, er werd niet vergeleken en zowel lichaam als geest werden versterkt.


Sindsdien is yoga een manier van leven geworden en heb ik verschillende opleidingen en workshops gevolgd in België, Frankrijk en India.Diverse Yogastijlen: Balans Vinden

Ik ben begonnen met Ashtanga Yoga en nadien heb ik opleidingen gevolgd in de meer creatieve ‘yang’ yogastijl : Vinyasa Yoga. Yin en restorative yoga, zachte yogastijlen, heb ik toegevoegd in mijn eigen practice om meer balans te krijgen tussen actie en rust.


Zelf beoefen ik ’s morgens Ashtanga of Vinyasa yoga gekoppeld aan actieve, energiegevende ademhalingsoefeningen. De avond sluit ik graag af met enkele yin poses en rustgevende ademhalingstechnieken.


Wat ik vooral in mijn lessen wil meegeven is het (terug) in contact komen met het eigen lichaam. Uit het hoofd en in het lichaam zijn. De aanvaarding van alle gevoelens om van daaruit elke practice aan te kunnen passen aan wat jij op dat moment nodig hebt. Ik bied soms uitdagende poses aan maar het is aan jou om aan te voelen of de houding goed of minder goed voor je is. Misschien is de kindhouding op dat moment de beste optie voor je of kan je all the way in de yogahouding. Een yogapose kan als een medicijn voor iemand werken maar diezelfde pose kan vergif voor iemand anders zijn.Yoga voor Iedereen

Iedereen is welkom in de les : dik, dun, klein, groot, blank, zwart, man, vrouw. Iedereen beoefent yoga op zijn ritme zonder zichzelf te vergelijken met iemand anders. Je hoeft dus geen circusartiest te zijn. 😊


Ben je ondertussen benieuwd geworden en wil je kennismaken met de verschillende yogastijlen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen en boek een gratis les


Maar hoe kies je nu als yoga leek de ideale les uit?


Heel rustig starten, nood aan rust zowel fysiek als mentaal?

YIN YOGA: vrijdag van 18 tot 19 uur


Houd je van afwisseling en heb je zowel nood aan rust als aan dynamiek?

VINYASA/ YIN YOGA: dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur


Mag Yoga voor jou dynamisch en krachtig zijn maar toch haalbaar voor de sportieve beginner?

VINYASA YOGA: donderdag van 9.30 tot 10.30 en zondag van 10.30 tot 11.45

ASHTANGA YOGA: dinsdag van 10 tot 11 uur Neem gerust contact op voor meer informatie.


Tot heel gauw op de yogamat!

Liefs,

Angélique
Commentaires


bottom of page